Eğitim Bilimleri Bölümü

ÇOMÜ, Eğitim Bilimleri Bölümü sayfamıza hoş geldiniz.

Eğitim Bilimleri olarak vizyonumuz; eğitim, öğretim ve araştırma alanında Avrupa standartlarının üzerinde olmaktır. Bu vizyonu gerçekleştirebilmek için bölümümüzün öncelikli misyonu şu hedef cümlelerle ifade edilebilir;

İş doyumunun sağlandığı bir çalışma ortamı
İyi bir çevre düzenlemesinin olduğu geniş mekanlar
Diğer bölüm ve birimler ile işbirliği ve koordinasyon içinde çalışma
Ulusal ve uluslararası indekslere giren akademik çalışmaları teşvik etme
Öğrencilerin öncelikle tercih edebileceği bir eğitim-öğretim ortamı oluşturma
Çağdaş eğitim-öğretim teknolojilerini öğrenme öğretme süreçlerinde kullanma
Sosyal, kültürel ve bilimsel etkinlikler düzenleme

Eğitim Bilimleri Bölümü 1998 yılından bu yana, eğitimin çeşitli alanlarında özellikle lisans üstü düzeyde hizmet verme amacına odaklanmıştır. Bölümde dört anabilimdalında; bir lisans programı, üç yüksek lisans programı ve iki doktora programı yürütülmektedir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans programı, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık eğitimini ve bu alandaki araştırma ve öğretim etkinliklerini evrensel standartlarda yürüterek ulusumuzun ve insanlığın toplumsal, kültürel, ekonomik, bilimsel ve teknolojik gelişimine katkıda bulunan birer toplum mühendisi olacak profesyonel elemanlar (psikolojik danışman) yetiştirmeyi amaç edinmiştir.

Eğitim Programları ve Öğretim yüksek lisans programı, bireylere, çeşitli durumlara göre program geliştirme, tasarlama, uygulama ve değerlendirme becerilerini kazandırma amacını gütmektedir.

Eğitim Yönetimi ve Teftişi yüksek lisans programı, eğitim yönetimi, örgütsel davranış, ve yönetim sistemleri konularında çalışmalarını sürdürmektedir.

Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi tezsiz yüksek lisans (ikinci öğretim) programı ise eğitim yöneticileri yetiştirmeye yönelik uygulama ağırlıklı bir program olarak 2004-2005 öğretim yılından itibaren öğrenci almaya başlamıştır.

Eğitim Bilimleri doktora programı 2007-2008 öğretim yılı itibari ile öğrenci almaya başlamıştır.

Eğitim Yönetimi ve Teftişi doktora programı 2009-2010 öğretim yılı itibari ile öğrenci almaya başlamıştır.

Lisansüstü programlarına ek olarak, Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Fakültesi'nin diğer bölümlerine, öğretmenlik meslek bilgisi derslerini üstlenerek destek olmaktadır. Bunun yanında, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsünde yer alan, Orta Öğretim Alan Öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programlarına da destek vermektedir. Eğitim Bilimleri Bölümü'nün en temel amacı ülkemizdeki eğitim ile ilgili çeşitli sorunların bilimsel yöntemlerle araştırmak ve bu alanda Türk Milli Eğitim politikasına yardımcı olmaktır. Bu anlamda Bölümümüz, üniversitemizin en temel birimlerinden biri olup, aktif olarak eğitim araştırmaları yapmakta ve projeler üretmektedir.