Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Eğitim Fakültesi
Eğitim Bilimleri Bölümü

Anabilim Dalları

Bölümümüze bağlı altı anabilim dalı vardır.

Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı tarafından; Eğitim Programları ve Öğretim (tezli) yüksek lisans programı sunulmaktadır. Bu yüksek lisans programına ek olarak, anabilim dalımız, Eğitim Fakültesi'nin diğer bölümlerine, öğretmenlik meslek bilgi ve becerileri ile ilgili dersleri de vermektedir.

Eğitim Yönetimi Anabilim Dalı tarafından; 1)Eğitim Yönetimi ve Denetimi (tezli) 2) Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi (tezsiz) yüksek lisans programları ve 2009-2010 öğretim yılından itibaren; 3) Eğitim Yönetimi ve Denetimi (doktora) programı sunulmaktadır. Bu yüksek lisans ve doktora programlarına ek olarak, anabilim dalımız, Eğitim Fakültesi'nin diğer bölümlerine, öğretmenlik meslek bilgi ve becerileri ile ilgili dersleri de vermektedir.

Eğitimde Psikolojik Hizmetler Anabilim Dalı tarafından sadece lisans düzeyinde eğitim verilmektedir. RPD Lisans Programı, 4 yıllık (8 yarıyıllık) bir lisans eğitimini kapsamaktadır. Programa, TM-3 puan türü ile öğrenci alınmaktadır.

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı 2017 yılında kurulmuş olup eğitimde kullanılan ölçme araçlarının hazırlanması, geliştirilmesi, elde edilen sonuçların yorumlanması ve değerlendirilmesi konuları üzerinde çalışmaktadır. Bunun yanı sıra Eğitim Fakültesi'nin diğer bölümlerine, öğretmenlik meslek bilgi ve becerileri ile ilgili dersleri de vermektedir.

Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Anabilim Dalı 2017 yılında kurulmuş olup örgün eğitim dışında yer alan yetişkin eğitimi konuları üzerinde çalışmaktadır. Bunun yanı sıra Eğitim Fakültesi'nin diğer bölümlerine, öğretmenlik meslek bilgi ve becerileri ile ilgili dersleri de vermektedir.

Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Ababilim Dalı 2019 yılında kurulmuş olup Eğitim Fakültesi'nin tüm bölümlerine, öğretmenlik meslek bilgi ve becerileri ile ilgili dersleri vermektedir. Anabilim Dalının genel amacı, eğitime dair problemleri ve gelişmeleri felsefi, sosyal ve tarihi bir birikimle ele alıp eğitime dair sürdürülebilir çözümler üretebilme becerisinin yanı sıra bu alanlarda yapılan yeni ve güncel çalışmaları takip etmek, bunlara katkı sağlamak ve bu alanın gerektirdiği bilimsel düşünme beceri ve bakış açılarını geliştirmek, zenginleştirmektir. Ayrıca çağın getirdiği eğitim sorunlarının çözümünde özellikle felsefi, sosyal ve tarihsel bir bakış açısıyla eğitim-öğretim programları ile ilgili düzenlemelere katkıda bulunacak öğretmenler ve uzman yetiştirmektir.

Toplam olarak bölümümüzde 6 anabilim dalında 1 lisans, 3 yüksek lisans ve 2 doktora olmak üzere şu 6 program yürütülmektedir.

Lisans:

  • Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (lisans)

Yüksek Lisans:

  • Eğitim Programları ve Öğretim (tezli yüksek lisans)
  • Eğitim Yönetimi ve Denetimi (tezli yüksek lisans)
  • Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi (tezsiz yüksek lisans)
  • Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi (tezsiz yüksek lisans) - Uzaktan Eğitim

Doktora:

  • Eğitim Bilimleri (doktora)
  • Eğitim Yönetimi ve Denetimi (doktora)